Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv 2020

Milí přátelé a kamarádi BluTu,

luba2.jpg

blíží se konec letošního roku, který nám pozměnil plány a nám nezbylo nic jiného, než se přizpůsobit dané skutečnosti. I přesto jsme prožili pár krásných vycházek a výletů, které se nám podařilo vtěsnat do uvolněného režimu omezeného covidem. Věřím, že se v dalším období situace zlepší a my se brzy budeme moci opět setkávat ve zdraví a pohodě. Těším se na další hezká setkání v příštím roce 2021 a přeji Vám vše dobré, hlavně ať slouží zdraví a máme se stále rádi. 

Přeje Lubomír Soural

 

Ohlédnutí za rokem 2020

    

jirina.jpgKončí rok 2020 a končí i ten „náš bluťácký“ šestý rok. Nebyl sice úplně podle našich plánů a přání, ale určitě každý z nás v něm našel něco hezkého. Co takhle koberce rozkvetlých bledulí v údolí říčky Březné, kaplička ve Vysoké, výhled od mohyly nad Hoštejnem, léčba průdušek v Adamovském údolí ? Nebo posezení u samotočů v Chromči a v Bohutíně ? A co opečené voňavé klobásky u kostelíčka, u říčky Březné, u studánky u Postřelmůvka nebo na Brusince? A něco úplně neobvyklého jako Studánka u tanku bez tanku, Ostružník bez ostružin, ale se spoustou hub, pohled z Bezručovy vyhlídky do husté mlhy, rozhledna Šance na rovině…

Více než desítka vycházek, cyklovýlet, výlet do Hradce nad Moravicí, několik posezení v obecním klubu svědčí o našem zájmu o společné akce. Tak ať nám to v příštím roce šlape !

Jiřina Klimešová

 

 

Příjemné s užitečným –

- i tak by se dala nazvat vycházka 7. 10. 2020. Jana K. vymyslela, že bychom během vycházky přes Gryngle směrem k Brusince mohli sbírat odpadky. A protože nikdo nebyl proti, zásobila nás Jana rukavicemi a pytli a čistili jsme stezku po neukázněných návštěvnících. Pokud si někdo myslel, že pytle budou prázdné, velice se mýlil!

Na Brusince pak už bylo to příjemné – opíkání  buřtíků, káva, čaj i něco účinného na zahřátí. Jarka P. byla vyhlášená nejlepší bojovnicí s odpadky a dostala od předsedy ZO ČSOP Bludov malý dárek. Pobavili jsme se, občerstvili a taky oslavili   5.výročí otevření rozhledny Brusinka.

Bylo to fajn. Co víc si přát?                                                            

Jiřina K.

p1080861.jpg

 

Z Bludova do Bludova

23. 9. 2020  - 21 účastníků

Vyrazili jsme přímo z Bludova, kolem koupaliště na Zlatník, prošli jsme Radomilov a kolem tratě jsme byli přesně v poledne v Bohutíně u „samočepu“. Zvládli jsme pokyny k placení a čepování piva, někteří zvolili kávu či malinovku, dopili a dojedli jsme vlastní zásoby a hlavně jsme si poklábosili. A pak? No přece přes kopec do Bludova. Stopaře jsem vypnula až po návratu domů - 13 km za 5,5 hodiny, tedy průměr 2,4 km za hodinu. Jsme lepší než hlemýžď ?  V dobré náladě určitě…

Jiřina K.

     

Adamovské údolí

9. 9. 2020  - 24 účastníků

Tentokrát jsme vycházku začali netradičně – hned v Petříkově jsme zasedli na zahrádku restaurace U orla a řádně se posilnili svačinkou, kávičkou, někteří i pivečkem. A to jsme ani netušili, že nás čeká pořádný výstup po skutečně velmi strmé stráni. Lezli jsme téměř „ po čtyřech“, funěli, klouzali… ale dali jsme to! Na Ostružníku nás čekala odměna v podobě praváků i jiných hub hned u cesty. Procházka Adamovským údolím byla potěšením pro naše průdušky – chladnější vzduch ve stínu kolem potoka. Ve Starém městě klasika – cukrárna, v Hanušovicích klasika – výborná zmrzlina. Po 12 kilometrech vše zasloužené.

Jiřina K.

 

p9090215.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

3 x V  = Vojtíškov, Vysoká, Vysoké Žibřidovice

26. 8. 2020  - 21 účastníků

Vlakem do Hanušovic, autobusem do Vojtíškova a pak pěšky po zelené do malebné chatařské vesničky Vysoká. A právě tato vesnička má několik zajímavostí. Do roku 1952 se jmenovala Nová Ves, v roce 1763 se tu narodil otec rakouského hudebního skladatele Franze Schuberta, je tu malebná kaplička Nejsvětější Trojice z roku 1780. Měli jsme štěstí, že jsme zastihli manžele Strakovi, kteří ve Vysoké mají hned vedle kapličky chalupu, o kapličku a její okolí se vzorně starají a tak nám kapličku otevřeli a pověděli nám o historii obce i samotné kapličky. Po pauze na občerstvení jsme změnili barvu trasy na žlutou, prohlédli si po cestě zastavení Na Kristenově ( zaniklá obec) a převážně z kopce jsme došli do Vysokých Žibřidovic  až na vlakovou zastávku. V Hanušovicích bylo spoustu času na přestup, tedy i na zmrzlinu, kávu, pivečko – podle toho, kdo co našel. Bohužel nepatří Hanušovice k místu se záplavou hospůdek, cukráren nebo kaváren.

Vzhledem k tomu, že jsme si tentokrát vybrali odlehlé vesničky našeho kraje, museli jsme přečkat i menší obtíže s dopravou. Na oplátku jsme byli v těchto místech téměř všichni poprvé, prošli jsme se krásnými loukami s hezkými výhledy a ani na počasí si nemůžeme stěžovat. Takže „u mě dobrý“…

Jiřina K.

 

Cyklovýlet - Hoštejn

19. 8. 2020

Počasí po ránu dost nevyzpytatelné – jako během celého letošního léta, kdy vedra střídají lijáky a chladno. Ale v 9 hodin u „nealka“  jsem nebyla sama a to mě potěšilo. Šest normálních a tři elektrokola  vyrazily i se svými pasažéry směrem k lázním, pak podél trati k Habermannově vile a dál po hlavní do Postřelmova, protože ve směru na Postřelmov byl provoz zastavený. Zábřeh, Nemile, Lupěné a už tu byl po krásné projížďce na téměř vodorovné cyklostezce Hoštejn – náš cíl. Tedy téměř cíl. Ještě jsme museli vyšlapat pořádný kopec k empírové Mohyle z roku 1845 – památník dokončení železnice a prohlédli jsme si i část zříceniny hradu. Ale hlavně ten výhled – to se z vlaku nevidí… Na zpáteční cestě jsme se odměnili dobrým obědem v Zábřehu ve Staré sladovně. Některým stačila odměna v podobě zlatavé chmelové polévky zastudena. Posilněni jsme se vydali klasickou cestou směrem na Lesnici, Sudkov a před Bludovem nás už vítali dešťové kapky. Naštěstí jich nebylo moc a v pohodě jsme dojeli domů. Řekla bych ideální cyklopočasí. A statistika: 9 účastníků, 45 km.

Jiřina K.

 

img_20200819_102545.jpg

 

Branná – Šléglov – Staré Město
29.7.2020
29 účastníků
Také na třetí prázdninové vycházce se nás sešlo na nádraží neobvykle hodně. Babičky posbíraly nejen vnoučátka ale i děti. Celkem nás bylo 39!
Velení trošku pozměnilo původně plánovanou trasu. Od nádraží v Branné jsme museli kousek po silnici. U penzionu Na Kovárně jsme odbočili. Kolem sjezdovky jsme stoupali pomalu do kopce až ke Šléglovské kapličce. Tam byla přestávka na svačinku. A další změna! Odtud jsme vyrazili zase do kopce kolem bunkrů. Až nad Starým Městem jsme zabočili po červené značce dolů. Děti byly samozřejmě rychlejší!
 
Ve městě jsme se rozdělili. Někteří spěchali, tak šli hned na vlak, ostatní šli na oběd a výlet zakončili ve vyhlášené cukrárně u kafíčka a staroměstské máslové trubičky. Ač několik dní před výletem strašila předpověď silným deštěm, počasí nám jako obvykle vyšlo na 1*.    
J.Holínková
 
p1080563.jpg                                                                           

 

Prázdninová vycházka na Nový hrad.

15.7.2020 

spolecna-fotka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Počet účastníků se rozrostl o školáky. Text bude přiložen posléze.

 

Výlet na Chocholík

1. července 2020

Po pěkném slunečném jaru, kdy byla karanténa a na výlety jsme nechodili, začalo v červnu období dešťů. První prázdninový týden otevřel celodenní vydatný déšť.

Tradičně jsme si dali sraz ve středu v 9 hod u kulturního domu. Tentokrát jsme měli „posilu“ dětí. Vyrazil jsme směr horní konec. Z točky autobusu jsme odbočili  k wollastonitovému lomu. Kolem něho jsme pokračovali lesem po zelené trase bludovských dětských naučných stezek a pak po červenobílém psaníčku až na Chocholík. Na nejvyšším bodě bludovského katastru (548 m n. m.) jsme chvíli odpočívali a kochali se výhledy na všechny strany.  Sešli jsme dolů do sedla u Červeného kříže. Dále jsme se pokračovali po žluté turistické značce kolem jezírka zpět k Bludovečku. Tam se již skupinka 21 dospělých, 7 dětí a jednoho psa začala rozbíhat. Někteří se vydali hned domů, někteří se zastavili pod kostelem na oběd.

Počasí nám opět přálo. Už se těšíme na další výlet – na Nový hrad.

Jana Holínková

 

Studánka u tanku

17.6.2020

25 účastníků ( a pes)

A je tu druhá vycházka po nucené přestávce. Autobusem do Postřelmůvku, pak jsme museli věřit Vlastíkovi, protože k našemu cíli není značená turistická cesta. Téměř nikdo z nás nikdy o Studánce u tanku neslyšel, tak jsme se drželi Vlastíkových instrukcí. A trefili jsme! Byli jsme mile překvapeni hezkým zákoutím s ohništěm a posezením přímo u studánky. Tank jsme nenašli, ale ani nehledali. Místo je nazváno po německém tanku, který tu uvízl při ústupu na konci 2. světové války. Jeho torzo tu bylo až do roku 1970. Místečko jsme využili k opečení klobásek i k tekutému občerstvení.

Potom jsme se vrátili jinou cestou opět do Postřelmůvka a pokračovali polní cestou do Chromče do hospůdky U obra Drásala, kde jsme s chutí využili samotoč. Myslím, že zdolání 10 km dlouhé trasy nebylo marné…

Jiřina K.

 

BLU TU   Červen - září  2020

 

17.6.    Postřelmůvek – Studánka U tanku – Postřelmůvek – Chromeč ( U obra Drásala – samotoč) – Bludov

10,5 km, autobus do Postřelmůvka v  8.52 od cukrárny

Možnost zpět autobusem z Rovenska nebo z Postřelmůvka – pak 7 km

Vezměte s sebou špekáčky, polínko na oheň, roušky

           

1.7.      Vycházka kolem Bludova -Sraz v 9 hodin u KD

( horní konec, Chocholík, Bludoveček, hostinec Pod kostelem)  - 8 km

 

15.7.    Hanušovice-Nový hrad-Bohdíkov-Komňátka – 12 km (možno zkrátit odjezdem z Bohdíkova)

            Vlak Bludov 8.37, Bl-lázně 8.41, oběd v restauraci U Seppla v Bohdíkově

 

29.7.    Branná – Vikantice – Hanušovice, 13 km ( lehčí terén)

            Vlak Bludov 8.37, Bl-lázně 8.41

 

12.8.    Lesnice – Trlina- Velká Polanka – Lesnice, 9,5, km

Autobus Bludov u zámku 8.08 ( cukrárna), ze Špk v 8.27

 

19.8.    Cyklovýlet  - Hoštejn – Mohyla –zřícenina hradu, asi  40 km, lehký terén ( rovina)

            Sraz  u „nealka“ v 9 hodin

 

26.8.    Vojtíškov, Vysoká,Vysoké Žibřidovice, 9 km

            Vlakem do Hanušovic: Bludov 9.22, Bl-lázně 9.26, z Hanušovic autobusem do Vojtíškova v 10.47

           

9.9.      Ramzová – Petříkov-Adamovské údolí –Staré Město , 11 km

            Vlak Bludov 8.37, Bl-lázně 8.41

 

23.9.    Koupaliště Vlčí důl, Zlatník, Radomilov, Bohutín ( samočep), Bludov – 9 km

            Sraz v 9 hodin u KD

 

 

30.9.    Zájezd Hradec nad Moravicí

- Odjezd v 6.30 od KD

- V 9, 9.30 a v 10 hod. prohlídka zámku Hradec nad Moravicí (vstupné senioři 110 Kč – ze zálohy)

- Vycházka k Bezručově vyhlídce ( 3 km)

- Ve 13 hod. společný oběd ve Chvalíkovicích U Golema ( meníčko)

- Jakubčovice – rozhledna Šance  - asi 1 km

- Raduň – samostatně zámek, sýpka, oranžerie, vycházka kolem rybníka

            Pozn.:

Program bude upřesněn dle počasí, zálohu 200 Kč  J.Klimešové během srpna (na vycházce 26.8.)

 

Kostelíček

4.6.2020

26 účastníků

Po dlouhých dvou měsících jsme se konečně sešli před KD Bludov a s chutí vyrazili na vycházku ke Kostelíčku.  Dlouho jsme se neviděli ,bylo o čem povídat...

Opékání špekáčků při dodržení bezpečné vzdálenosti.

p1080282.jpg 

foto: Slávek Straka

opekani.jpg

foto: J. Snášelová

 

 

 

 

 

 

 

Bledule

4.3. 2020

18 účastníků

V deštivém úterku 3. března jsme ani nedoufali, že další den vyrazíme do údolí Březné. Ráno jsme se ale probudili do slunečného dne. Takže hurá na výlet!

Jedním autobusem jsme se přemístili do Zábřeha k vlakovému nádraží. Sešlo se nás osmnáct! Odtud jsme dalším busem dojeli do Jedlí k továrně. Dál jsme pokračovali pěšky. Údolí Březné je nejvýraznějším údolím Zábřežské vrchoviny. Díky stavební uzávěře z 20. let minulého století, kdy mělo dojít k vybudování přehradní hráze u Hoštejna, se zde zachoval přírodní biotop mnoha rostlinných i živočišných druhů. Na jaře jsou zde koberce kvetoucích bledulí, které chodí obdivovat spousta turistů.

Oběd v restauraci jsme si nedomluvili. Na cestu jsme se tentokrát vybavili špekáčky a polínky. Kousek nad Drozdovskou pilou mají bludovští skauti tábořiště, tak jsme využili jejich ohniště. Při opékání špekáčků, klobás a kabanosu jsme se už těšili na léto… Zjistili jsme, že topiva jsme donesli nadbytek. Proto jsme zabalili zbývající polínka do igelitu a nechali tam pro další výletníky… Hlavní cíl cesty byl ale teprve před námi. Palouky bledulí jsme obdivovali hlavně na „zkratce“ cestou přes les do Hoštena. Nádhera!!!

Restaurace Pod hradem v Hoštejně již dlouho nefunguje. Tak jsme při čekání na zpáteční autobusový spoj plánovali cyklovýlet s výstupem na zříceninu starého hradu rodu Hrabišiců Boreš z Rýzmburka a hlavně k pískovcovému pomníku oslavujícímu ukončení stavby Severovýchodní státní dráhy.

V Zábřehu, tentokrát na autobusovém nádraží, jsme opět přestupovali. V Bludově jsme někteří ještě stihli v cukrárně zhodnotit dnešní krásný výlet.

J.H.

 

 

na-bludovecku.jpg

 

Do Šumperka - výlet s překvapením.......                                                                                                                               19. 2. 2020

31 účastníků

Letošní třetí vycházka nebyla jen o aktivním pohybu v přírodě a občerstvení, ale měla i naučno – kulturní program. Vlastík domluvil návštěvu soukromého muzea pana Františka Hlavatého v Šumperku. A většina z nás byla překvapena množstvím i kvalitou rozmanitých vojenských exponátů. Nejdřív jsme obdivovali stará vojenská auta, kola, kufry, benzínovou pumpu a pak i uniformy, helmy, vlajky, odznaky, dopisy, fotoaparáty, vysílačky, zbraně a spoustu dalších vskutku zajímavých exemplářů. Je obdivuhodné, že jeden člověk dokáže shromáždit, udržovat a obnovovat takový soubor věcí s vojenskou tematikou.

Navíc nás čekalo ještě několik překvapení. Nejdřív nás paní Hlavatá pohostila výbornými „svatebními“ koláčky a potom pan Hlavatý nastartoval starý autobus s „čumákem“ z roku  1948 a zavezl nás zpět do Bludova. Kapacita autobusu je jen 16 pasažérů, tak musel jet 2x. Na silnici jsme vzbuzovali nemalý zájem, a protože venku začalo pršet, užívali jsme si to dvojnásob. Některé fascinovala pípa uprostřed autobusového sezení- bohužel bez bečky a tak se šli na závěr výletu pomazlit s pivem do hospody Pod kostelem.

Třetí vycházka určitě nikoho nezklamala…

Jiřina K.

 

Aktuální program  BLU TU  2020

18.3. Hanušovice-Nový hrad-Bohdíkov-Komňátka – 12 km (možno zkrátit odjezdem z Bohdíkova)

Vlak Bludov 9.22, Bl-lázně 9.26, oběd v restauraci U Seppla v Bohdíkově

Duben

1.4. Branná – Vikantice – Hanušovice, 13 km ( lehčí terén)

Vlak Bludov 8.37, Bl-lázně 8.41

15.4. Vojtíškov, Vysoká,Vysoké Žibřidovice, 9 km

Vlakem do Hanušovic: Bludov 9.22, Bl-lázně 9.26, z Hanušovic autobusem do Vojtíškova v 10.47

29.4. Ramzová – Petříkov-Adamovské údolí –Staré Město , 11 km

Vlak Bludov 8.37, Bl-lázně 8.41

Květen

13.5. Lesnice – Trlina- Velká Polanka – Lesnice, 9,5, km

Autobus Bludov u zámku 8.08, ze Špk v 8.27

20.5. Zájezd: Raduň ( zámek, oranžerie, sýpka)

Hradec nad Moravicí ( zámek, Bezručova vyhlídka) , rozhledna Šance

Program bude upřesněn, přihlášky a záloha 300 Kč v dubnu J.Klimešové

 

 

Příspěvky

Procházka Šumperkem

Příspěvek od Jitky Souralové

Přečíst | Komentářů: 0

Mail list


Statistiky

Online: 1
Celkem: 276549
Měsíc: 5978
Den: 74