Jdi na obsah Jdi na menu

Archiv 2022

16.3.2022

Sudkov, Dolní Studénky, Třemešek –kavárna, Šumperk  (10 km)

 Sraz v 10 hodin u Panenky Marie.

Třemešek

Cílem první letošní vycházky byl opravený zámek Třemešek. Zámek v Třemešku je dnes součástí obce Dolní Studénky. V šestnáctém století ho nechal postavit Jan Bukůvka z Bukůvky. Po rodu Bukůvků patřilo panství Žerotínům. Poslední z nich – Josef Karel – zařídil ve věži zámku hvězdářskou pozorovatelnu.

Ve třicátých letech minulého století se o Třemešek zajímal také podnikatel Jan Baťa. Dnes jsou zde sociální byty, bydlení pro seniory a komunitní centrum.
Tentokrát jsme se zajímali my. Vyrazili jsme přes Sudkov a Dolní Studénky. Celou trasu absolvovalo 22 turistů. V kavárně se připojili ještě šumperští a motorizovaní. Celkem nás bylo 30. 
Po krátkém odpočinku v místní útulné kavárničce jsme si s místním správcem prohlédli celý objekt. Vystoupali jsme až do věžičky, ale hvězdářské vybavení se již dávno ztratilo. Výhledy na všechny strany byly úžasné.

30.3.2022

Zábřeh, vyhlídka Humenec, Skalička, Zábřeh , vlakové nádraží

 Autobus 9.52 hod. zámek.

Na dnešní výlet jsme vyrazili busem. Pěkně jsme ho zaplnili.

Zábřehem jsme prošli k bývalému lomu u Moravské Sázavy mezi Rudolfovem a Skaličkou. V dříve bikrosovém areálu vznikly na ploše zhruba tisíc metrů čtverečných i streetové překážky. Zábřežský skatepark má také minirampu. Mládež se zde jistě může ve volném čase vyřádit. Neb jsme neměli kola, pokračovali jsme dál pěšky na Humenec. Zde byla loni dokončena vyhlídková plošina, která se nachází zhruba tři metry nad terénem. Pod ní je umístěno kryté posezení. Po zdolání 12 schodů je výhled na město, kopce Zábřežské i Hanušovické vrchoviny a Jeseníky. Vyzkoušeli jsme i skluzavku.

Cestou k vlakovému nádraží jsme se zastavili u zámečku na Skaličce. První písemná zmínka o původně panském sídle je již z roku 1639. V 18. století byl vyhořelý zámek obnoven v pozdně barokním slohu a následně v 19. století ještě klasicisticky a neobarokně upraven. Nyní se na zámku konají koncerty, výstavy a různé společenské akce. Pokračovali jsme dolů, přes koleje, Wolkerovými sady, kolem „červeného kostela“ církve československé husitské a rybníka Oborníka na oběd do Staré sladovny. Busem jsme se vrátili domů. Ale závěrečné „hodnocení“ dnešní vydařené vycházky proběhlo až u kafíčka v Oranžerii. (zúčastnilo se téměř 30 turistů)

13.4.2022

 Osikov (zelená, žlutá tur. zn. )– vyhlídka Voštinová skála- Kokeš sedlo

 – Hromadný hrob Bratrušov – Šumperk  ( 10 km)


Dnešní výlet začínal opět jízdou autobusem, tentokrát i s přestupem. Z autobusu do Hanušovic jsme vystoupili pod Osikovem. 
Po silnici jsme vystoupali do vesnice plné pěkných chat a rekreačních domů. U kapličky jsme zabočili do lesa a vyrazili po zelené značce. První vydechnutí bylo na pěkném vyhlídkovém místě. Poté jsme pokračovali lesem k lesnímu odpočinkovému místu, kde jsme posvačili. Po té jsme odbočili na žlutou značku a pokračovali dále k Voštinové skále. Zdatnější vyšplhali až nahoru, odkud byl krásný výhled. 
Dál po žluté jsme došli do sedla pod Kokešem, kde jsme odbočili k hromadnému hrobu odbojářů, kteří zde byli na konci 2. světové války popraveni střelou do týla. V roce 2013 zde byla odhalena pamětní deska. Památník na jejich počest byl v roce 1965 postaven poblíž silnice Šumperk – Bratrušov. 
Odsud se naše skupinka začala dělit. Někteří vyrazili na nákupy, jiní na autobus. Nejzdatnější došli domů pěšky přes Bludoveček.

                                                                                    JH

 

 

27.4.2022

Bludovská stráň s posezením na Brusince ( špekáčky)

Den Země

Na datum 22. dubna připadá Den země. Tento ekologicky motivovaný mezinárodní svátek má za cíl upozornit na dopady ničení životního prostředí a připomenout důležitost jeho ochrany.
Akce se pořádají v jarním a podzimním běhu. Letos své síly při sběru a likvidaci odpadů v přírodě připojili i turisté z volného sdružení BluTu, kteří se ve středu 27.dubna sešli dopoledne u Oranžerie. Odtud se, vybaveni rukavicemi a pytli na odpadky, vydali na trasu přes Gryngli, po Příčné a Strání až k vlakovému nádraží. Dále pokračovali na vrchol Brusné. Zde je již očekávali členové bludovských Ochránců přírody, kteří od nich převzali pytle se sebíranými odpadky k likvidaci a předali jim připravené drobné občerstvení. Turisté si opekli přinesené párečky, špekáčky nebo klobásky a na naší „větrné hůrce“  Brusné, chvilku odpočinuli.

M. Klimeš

p1100838.jpg

 

 

 

11.5.2022

Dlouhomilov  - Drážník – Králec – Sudkov – Bludov ( nebo Třemešek – Šumperk)-10 km . Autobus Bludov škola 9.06, u zámku 9.08,ze Šumperka odjezd 9.40 ( zóny 1,12,17,18)

 

18.5.2022

Zájezd – Kuks - Hospital , Braunův Betlém, Hořice

 Ve středu 18.5.2022 jsme vyrazili na dlouho očekáváný výlet pořádaný Blu Tu  na Kuks a okolí.Vyjeli jsme ráno  v 6 hodin od kulturního domu v Bludově. 

Cestu nám zpestřili manželé Klimešovi testem,kterým jsme měli prokázat vědomosti týkající se dnešního výletu. V pohodě jsme dorazili na parkoviště před Hospitalem.Prošli cestou  ke schodišti na nádvoří,které je lemováno kopiemi soch od Matyáše Bernarda Brauna a v 9 hodin začala krásná prohlídka tohoto objeku

   Měli jsme štěstí na příjemnou průvodkyni slečnu Terezku,která svým výkladem umocnila úžasnou atmosféru této památky.Hospital s kostelem Nejsvětější Trojice  dal postavit  hrabě Franitšek Antonín Špork v letech 1707 až 1748.Hospital Kuks původně sloužil pro vysloužilé vojáky .O provoz a ošetřování vysloužilců se staral Řád milosrdných bratří až do roku 1938.Součástí tohoto areálu je i jedna z nejstarších lékáren na světě s názvem  U Granátového jablka. Byla uvedena do provozu již v roce 1743.Dodnes se zachoval původní ráz místnosti a jejího vybavení se spoustou dóziček a nádobek na ukládání léčivých přípravků. 

        Třešničkou na dortu byla závěrečná prohlídka lapidária,kde jsou umístěny originály soch Ctností a Neřestí od  sochaře  Matyáše Brauna.Naše prohlídka se  o půl hodiny prodloužila a tak jsme museli přidat na tempu při následném  putování stezkou "Půjdem spolu do Betléma" k sochám vytesaným ve skalách.Vše jsme  ve zdraví zvládli a zamířili k dalšímu cíli  k Masarykově věži samostatnosti v Hořicích.

   Věž byla odhalena v roce 1936 za přítomnosti T.G.Masaryka .Je pietním místem a památníkem první a druhé světové války.Uvnitř je umístěno malé muzeum a z vrcholu věže je krásný pohled do okolí a na Krkonoše.

  Po vydatném obědu v restauraci Staré časy se část neunavených výletníku vydala do kilometr vzdáleného sochařského parku  U sv.Gotharda.Od roku 1966 jsou zde umisťovány sochy,které vznikají na sochařských sympoziích v nedalekém pískovcovém lomu.Je zde umístěno už více než  sto soch.Ostaní si prohlédli náměstí v Hořicích a poseděli u kávy a zákusků,nesměly chybět ani hořické trubičky,které se vezly domů jako dárek z výletu.

  K domovu jsme se vydali v 17 hodin.  Cestou Klimešovi vyhodnotili  vědomostní kvíz,který dopadl vcelku uspokojivě a  vítězové dostali malou odměnu.Zájezd se vydařil po všech stránkách i díky  části dotace na autobusouvou dopravu od Obecního úřadu Bludov. Těšíme se na další zážitky a děkujeme za organizaci zájezdu vedoucím BLU TU.

                                                       

 Za účastníky výletu Jitka Souralová

Mail list


Statistiky

Online: 1
Celkem: 276588
Měsíc: 5881
Den: 87